Primul update major pentru Windows 10 nu s-a lansat de mult timp, dar abia acum ies la iveală toate schimbările integrate de inginerii Microsoft în el.
Cei de la Microsoft au promis în urmă cu ceva timp că Windows 10 va reprezenta ultima versiune de Windows. Această informație nu înseamnă nici pe departe că sistemul de operare Microsoft va deceda subit, ci că următoarele versiuni vor fi introduse ca update-uri, mai degrabă decât versiuni complet noi. Tactica de mai sus ne aduce aminte de Service Pack-urile din urmă cu câțiva ani, dar și la acelea s-a renunțat complet
Indiferent de context și denumire însă, primul update major pentru Windows 10 a fost lansat oficial, iar schimbările sunt semnificative. Nu vorbim nici pe departe doar de îmbunătățiri vagi de performanță sau remedierea unor vulnerabilități de securitate. Există și acelea, dar majoritatea schimbărilor sunt mult mai evidente decât atât.
Noul Windows 10 are numărul de versiune 1511 și poate fi instalat prin intermediul Windows Update din Windows, dacă nu cumva v-a fost instalat automat, fără nici un fel de intervenție din partea voastră. Pe perioada dezvoltării sale s-a intitulat Threshold 2, în contextul în care prima versiune de Windows 10 purta numele Threshold, cât încă s-a mai lucrat la ea.
1.Instalarea și activarea Windows 10 a devenit mai simplă
În teorie, Windows 10 a fost oferit ca un upgrade gratuit celor care au o versiune originală de Windows 7 sau Windows 8. Din fericire, pentru că licențierea automată se desfășura automat doar în anumite circumstanțe de upgrade, ca lucrurile să meargă mai lin, Microsoft a modificat câteva date legate de activarea SO-ului.
În primul rând, este suficient să folosiți un serial number de Windows 7, Windows 8 sau 8.1 pentru instalarea și implicit activarea noului WIndows 10. Dacă profitați de o nouă versiune de Windows activată în mod automat de către Microsoft, fără serial, acea se va activa în repetate rânduri automat prin internet, cu condiția să fie instalată pe aceeași configurație hardware. Verificările pe marginea acestui subiect se fac în Settings – Upgrade and Security – Activation. ,,Windows 10 on this device is activated with a digital entitlement” este un mesaj pe care îl veți vedea pe pagina de activare în scenariul definit mai sus, de upgrade la Windows 10 de la un Windows mai vechi.
2. Colorați-vă bara de titlu din Windows 10
Nu am zis nici un moment că toate schimbările introduse în primul update important pentru Windows 10 sunt revoluționare. Unele sunt pur și simplu particularități de detaliu. În această categorie intră posibilitatea schimbării barelor de titlu de la aplicațiile pe care le rulați. Astfel, pentru a evita albul implicit, intrați în Settings – Personalization – Colors și asigurați-vă că este bifat ,,Show color on Start, Taskbar, action center and title bar.” Tot pe aceeași pagină de meniu veți defini culoarea folosită pentru respectiva setare.
3. Cum scăpați de reclamele la aplicații din meniul de start?
Nici nu am spus că toate schimbările detaliate aici vor fi pozitive. Una dintre particularitățile mai frustrante introduse cu măiestrie de oficialii Microsoft se traduce prin ,,sugestii” de aplicații prezente în meniul de start. Acestea sunt de fapt reclame la programe pe care compania americană consideră că ar fi bine să le instalați din Windows Store. Pentru simplul fapt că gestul v-ar putea irita, îl puteți dezactiva complet din Settings – Personalizations – Start- Occasionally show suggestions in Start.
4. Noul Windows 10 îți localizează PC-ul fără aplicații terțe
În Settings, la Update and Security, o opțiune foarte ușor de trecut cu vederea este Find My Device. Aceasta ține de localizarea PC-ului, tabletei sau hibridului vostru cu noul Windows 10 prin GPS, dacă există un astfel de modul sau prin banelele servicii de localizare, dacă vă este suficientă o locație un pic mai vagă, nu la fel de precisă ca prin GPS, Ca idee, dacă bifați trimiterea constantă a locației către Microsoft, în cazul unui eveniment neplăcut îl veți găsi mai ușor.
5. Microsoft Edge devine un pic mai versatil
Deși lipsește în continuare suportul pentru extensii din Microsoft Edge, motiv pentru care și rata de adopție a browserului nu este foarte mare, Microsoft a introdus câteva funcții importante în noul Edge. Cele mai discrete țin de suportul randării foarte rapide a HTML5, CSS3 și ECMAScript. Între timp, utilizatorii pot poziționa cursorul pe un tab deschis anterior pentru a vedea un mic preview al conținutului de acolo. Lista de lectură și favoritele definite în Edge se sincronizează automat între toate dispozitivele voastre cu Windows 10 pe care sunteți autentificați cu aceleași date de contact
6. Skype și Sway vin preinstalate în noul Windows 10
Update-ul de toamnă la Windows 10 incorporează câteva aplicații noi. Acestea, indiferent dacă vreți sau nu și dacă le folosiți sau nu, sunt preinstalate. Printre ele se numără SKype Video, Messaging și Phone, trei programe ancorate în Skype ca servicii de fond pe care le puteți folosi pentru apeluri video, mesagerie și apeluri audio. Acestea înlocuiesc aplicația Skype metro din Windows 8. Aplicația Skype obișnuită poate fi în continuare descărcată de pe website-ul companiei, dar în acest mod ar trebui să vă fie și mai ușor să inițiați o conversație de pe Windows 10.
Sway este un alt utilitar incorporat în Windows 10 pe care s-ar putea să nu-l folosiți niciodată. În cuvintele celor de la Microsoft, această aplicație ar trebui să incorporeze unelte din Office pentru realizarea și modificarea de raporturi, prezentări, povești personale și multe altele.
7. Utilizatorii de tablete cu Windows 10 au un motiv în plus de bucurie
În cazul aplicațiilor din Windows Store, până de curând, nu puteați modifica partiția lor de destinație. Acestea erau instalate unde aveați și sistemul de operare, fără posibilitatea vreo unei ajustări. Dacă aveți o tabletă cu 32GB de spațiu și alți 32GB pe un card microSD, experiența de utilizare ar fi devenit foarte neplăcută din cauza acestei funcții.
De acum, puteți schimba partiția de destinație pentru aplicațiile instalate din Settings – System Storage. Hărțile offline folosite de Here Maps pot fi de asemenea relocate pe un card sau stick USB, atâta timp cât configurați acest detaliu în Settings – System – Offline Maps.
8. Eliminarea limitărilor din meniul de Start
În continuare nu este perfect meniul de Start din Windows 10, dar este de zece ori mai util decât cel din Windows 8. În plus, prin setul de actualizări introduse recent, meniul de Start ilustrat mai sus, în loc de 512 aplicații, scurtături sau documente, suportă 2048 de titluri. De asemenea, prin intermediul unor liste pe care le puteți asocia diverselor elemente din meniu, puteți crea categorii de programe și puteți ajunge mai ușor la ceea ce căutați. Numărul maxim de cadre pe care îl puteți avea afișat când faceți click pe start a crescut de asemenea. Ține doar de voi să îmbrățișați sau nu acest nivel de flexibilitate sporit.
9. Noi beneficii pentru utilizatorii de touchscreen
Windows 8 punea prea mult accentul pe panouri sensibile la atingere, iar Windows 10, din punctul de vedere al unora, făcea prea puțin același lucru. Acum, au revenit în actualitate câteva detalii care v-ar fi putut încânta când foloseați Windows 8 sau 8.1.
În modul Task View, când vedeți toate aplicațiile deschise, cu un swype în jos pe una dintre ferestre, o veți închide. Dacă din Settings – System – Multitasking bifați “When I resize a snapped window, simultaneously resize any adjacent snapped window”, printr-un singur gest veți putea redimensiona mai multe ferestre aranjate prin snap. Cu degetul apăsat pe linia despărațitoare dintre aplicații,mișcând la stânga sau la dreapta, definiți în același timp cât să ocupe din ecran fiecare program afișat în prim plan, exact ca în Windows 8.
10. Cum scăpați de imaginea de pe ecranul implicit de autentificare
Imaginea pe care apare numele utilizatorului vostru când vă autentificați pe un sistem cu WIndows 10 părea bătută în cuie. Până de curând, pentru a o înlocui trebuia să apelați la niște trucuri complicate în regiștri. Acum, este suficient să mergeți în Settings – Personalization – Lock screen și să debifați “Show Windows background picture on the sign-in screen”. Tot aici, puteți opta să definiți un background monocrom cu culoarea voastră preferată pentru respectiva bucată de interfață. Nu puteți în schimb să vă folosiți propria imagine.
În altă ordine de idei…
Noul update de Windows 10 introduce foarte multe funcții noi, mai mici sau mai mari. Multe dintre ele sunt ușor de trecut cu vederea, dar există și vă vor entuziasma când vă așteptați mai puțin. Un astfel de exemplu ține de managementul automat al imprimantei, prin intermediul căruia este setată, ultima imprimantă aleasă manual, ca fiind cea implicită până la noi ordine. Și Cortana a devenit mult mai abilă, dar până când vu va învâța limba româna este greu de recomandat o astfel de particularitate
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu